top of page

Zero Impact Building - waterkindergarten

Hoe moeten we als ontwerpers gaan handelen en denken in 2050? Oplossingen gaan uitdenken voor de huidige problemen, duurzaam gaan ontwerpen en verschillende systemen gaan herdenken. De aarde is niet oneindig, we moeten er op een verstandige manier mee omspringen.

​

Voor deze opdracht werd er gewerkt rond de Dampoort in Gent en bestond uit drie luiken. Er werd tegelijkertijd nagedacht op schaal van de stad, de village en het gebouw. Per ontwerpteam werd er 1 persoon aangesteld om deel te nemen aan de village-meeting. Hierin werden de zaken dan op een grotere schaal besproken. Daarna werd alles binnen het ontwerpteam besproken en werd er getracht om het gebouw zoveel mogelijk te laten participeren in de village. De gemaakte afspraken werden in elk ontwerpteam verschillend aangepakt en zo kon elk gebouw een eigen, belangrijk rol vervullen binnen de village.

Binnen de village waren er 6 ontwerpteams met elk hun eigen thema: water, natuur, materialen, ruimte, mobiliteit en energie.

​

Met de ‘Waterkindergarden’ was het voor ons als ontwerpteam zeer belangrijk om kinderen van jongs af duidelijk te maken wat het belang is van water. De kindergarden creëert een natuurlijke omgeving in de stad voor de kinderen. In elke ruimte van het gebouw is er een connectie met het water en de natuur door de greenhouses, de planten, het water en het groen buiten.

Elk klaslokaal heeft zijn eigen thema: waterzuivering, water in het sanitair systeem, watersporten, water in de natuurkunde, kweken van groenten en fruit, koken.

Type

Docent

Semester

Locatie

Bouwtechnieken 

Sandy De Bruycker

1e master - 2e semester

Gent Dampoort

Schoolproject - niet gerealiseerd

(groepswerk met erasmusstudenten)

© 2019 SOFIE BRAEM architectuurportfolio

bottom of page